COACHING

Herken je een of meer van de volgende vragen?

  • Waar leidt school nou eigenlijk toe?
  • Hoe kan ik mijn ambities waarmaken?
  • Waarom begrijpt niemand waar het mij echt om gaat?
  • Wanneer kan ik eindelijk eens aan iets echt interessants beginnen?
  • Hoe kunnen anderen het opbrengen elke dag naar school te gaan?
  • Hoe kan ik onder zoveel mogelijk lessen uitkomen zonder in de problemen te raken?
  • Studiekeuze….geen idee….wat houden de verschillende studies nou precies in? En als ik die studie af heb, wat dan…?

Als je je in een of meer van deze gedachten kan vinden, kan coaching een goede keuze zijn voor jou.

Je schooltijd is een bijzondere tijd. Alles is nog mogelijk, je hebt bijna je hele leven nog voor je en je wordt er regelmatig aan herinnerd dat dit de mooiste tijd van je leven is. Hoewel dit waar is, kent dit verhaal ook een andere kant. Je moet keuzes maken, maar hebt er geen idee van waar je nou eigenlijk voor kiest. Je docenten en ouders vertellen je dat je goed je best moet doen, goed moet scoren, maar je kunt het maar met moeite opbrengen je in te spannen voor school. Of zelfs om elke dag naar school te gaan. Het kan ook zijn dat je je juist erg inspant, je voor je gevoel alles geeft, maar het er maar niet uit wil komen. Of andersom: het komt je aanwaaien, zonder inspanning behaal je goede resultaten, maar je verveelt je ondertussen ontzettend.

Coaching kan je helpen je gedachten in een rustige en veilige omgeving op een rij te krijgen. Om jezelf beter te leren kennen. Inzicht te krijgen in de school- en studiesystemen en jouw plek daarin. Helder te krijgen dat wat jij voelt en wie jij bent tegelijkertijd uniek en veelvoorkomend is. Zicht krijgen op jouw (onbewuste) gedragspatronen en manieren ontdekken deze om te buigen zodat ze je helpen. Je eigen gedachten en voorkeuren ontdekken en ontwikkelen.
Kortom: jouw unieke kwaliteiten, gaven en valkuilen in beeld brengen en deze zo leren inzetten dat je de beste en gelukkigste versie van jezelf kunt worden.

Door mijn schoolervaring in alle verschillende rollen -leerling, docent, schoolleider, leerlingbegeleider- ken ik de schoolwereld waarin jij je bevindt goed. Dankzij die ervaring weet ik dat de belangrijkste voorwaarde voor succes op school (en in het leven) is dat jij jezelf kent en jezelf kan en mag zijn. Door naar je te luisteren zonder te oordelen en je te stimuleren over jezelf na te denken, help ik je deze voorwaarde te vervullen.
Als dit je aanspreekt wil ik je van harte uitnodigen contact met me op te nemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

WERKWIJZE

Wanneer je interesse hebt door mij gecoacht te worden voeren we eerst altijd een kort vrijblijvend kennismakingsgesprek, eventueel samen met je ouders/verzorgers. We gaan na of er een klik tussen ons is en of onze verwachtingen met elkaar overeenkomen.
Als de uitkomst van het kennismakingsgesprek positief is beginnen we met het daadwerkelijke traject. Wat dit precies inhoudt hangt van jou en jouw coachingsvraagstuk af en kan veel verschillende vormen hebben.

Om je een idee te geven welke keuzes er te maken zijn:
– het kan gaan om een kort traject van één of een paar sessies of een middellang traject van zes tot tien sessies of langdurig traject waarbij we bijvoorbeeld eens per maand afspreken.
– we spreken in principe af bij School&Co, maar kunnen dat ook ergens anders doen (op school, al wandelend, etc)
– tijdens een sessie wordt er gepraat, er kunnen testjes aan bod komen en oefeningen worden gedaan.

Voel je vrij contact met me op te nemen en graag help ik je verder.

HOOGBEGAAFD

Herken je je in de volgende vragen?

– Heb je het gevoel anders dan anderen te zijn?
– Doorzie je situaties snel?
– Ben je gevoelig?
– Vind je het belangrijk dat zaken eerlijk zijn?
– Roepen antwoorden op een eerdere vraag bij jou vaak alweer nieuwe vragen op?
– Wil je alles graag heel goed doen?

Als je je hierin herkent zou het best eens kunnen zijn dat je hoogbegaafd bent. Of misschien weet je al dat je hoogbegaafd bent en ben je zoekende naar meer informatie op deze website terecht gekomen .

Hoogbegaafd betekent simpelweg dat je veel gaven hebt, (veel) meer dan de gemiddelde mens. Dit kan betekenen dat je in bepaalde zaken uitblinkt. Misschien ben je heel goed in bepaalde vakken op school, of in alle vakken. Misschien ben je enorm muzikaal of heb je een bijzonder goed geheugen. Of misschien doorzie je menselijk gedrag heel goed en ben je in staat iedereen daar te krijgen waar je wilt.
Waarschijnlijk valt het je op dat je een beetje anders bent dan de meeste andere mensen. Of misschien niet eens, omdat je allemaal gelijkgestemden om je heen hebt (verzameld).

Je wordt officieel als hoogbegaafd aangemerkt als via een speciale test een IQ van 130 of meer bij je is gemeten. Door het testen lijkt het of een hoog IQ alleen te maken heeft met goed kunnen leren. Dat is niet juist. Hoewel dat onder de voor jou juiste omstandigheden zeker kán kloppen, betekent hoogbegaafd zijn veel meer dan goed kunnen leren.

Het betekent dat je erg gevoelig bent. Misschien ben je erg gevoelig voor de sfeer om je heen, dat je meteen weet hoe iemand zich voelt, zonder dat diegene dat hoeft te zeggen. Of lijkt leed, verdriet, pijn je veel meer aan te grijpen dan anderen om je heen.
Hoogbegaafd zijn betekent ook dat je een groot rechtvaardigheidsgevoel hebt, je kan slecht tegen onrecht en oneerlijkheid.
Bovendien ben je een perfectionist: wat je wilt doen moet je goed doen, je stelt hoge eisen aan jezelf. En je gaat door tot je aan je eigen hoge eisen voldoet. Misschien zijn deze zelfs zo hoog dat je bang bent er niet aan te kunnen voldoen en dus al bij voorbaat opgeeft. Dan slaat perfectionisme om in faalangst.
Tenslotte betekent hoogbegaafd zijn dat je kritisch bent. Je wilt graag precies weten hoe iets werkt, en waarom. ‘Omdat ik het zeg’ is voor jou echt niet voldoende. Je wilt het begrijpen, de logica doorgronden. Anders haak je wellicht af. Of daag je de docent uit. Die jou misschien helemaal niet scherp en kritisch vindt, maar simpelweg brutaal en vervelend.

Hoogbegaafd zijn kan fantastisch zijn, je hebt tenslotte enorm veel potentie. Maar het kan ook behoorlijk lastig zijn en dan is begeleiding erg prettig. Vergelijk het met een ingewikkelde luxe camera waar je de prachtigste foto’s mee kan maken, áls je tenminste weet hoe je hem moet gebruiken!
Helaas begrijpen veel mensen jou niet en leggen jouw woorden of gedrag anders uit. Of ze zien jouw gevoeligheid als een zwakte, terwijl het juist een gave is. Als je maar weet hoe ermee om te gaan en je je realiseert dat de meeste mensen niet datgene meekrijgen van de wereld wat jij ervan meekrijgt.

Coaching kan je helpen jezelf en jouw gave beter te begrijpen en te gebruiken. Om jouw hoogbegaafdheid te leren benutten en niet langer onnodig tegen de hindernissen die het met zich meebrengt aan te lopen.

Vind je het een prettig door mij begeleid te worden of gewoon een keer over jouw hoogbegaafdheid te praten, neem dan vooral vrijblijvend contact met me op. Van daaruit kijken we verder of ik al dan niet meer voor je kan betekenen.

Ik heb geen speciaal talent. Ik ben gewoon nieuwsgierig. - Einstein