Blog

Jij als schepper van je eigen ervaringen

Vele religieuze en spirituele stromingen besteden aandacht aan jouw rol als schepper op aarde. Maar ook in de moderne psychologie wijzen stromingen jou aan als de regisseur van je leven. Dat je handelingen, woorden en gedachten jouw wereld creëren.

Ervaringen
Ik geloof dat wij op deze aardbol zijn om ervaringen op te doen. Veel ervaringen. Om te proeven van alle facetten van het leven. Blijdschap en verdriet en het gehele verdere spectrum van gevoelens. Hierin is geen goed en fout te vinden, al voelt dat wel vaak zo. Alles is een ervaring, ook de zogenaamde foute gevoelens en rotsituaties waar je tegenaan loopt.

Vertrouwen
Wat ervoor nodig is om hierin mee te gaan is veel vertrouwen. Vertrouwen in jezelf, in de goedheid van anderen, in de hulp van het universum of een God. Dat is waar het naar mijn ervaring vaak misgaat. Mensen vertrouwen met allerlei voorwaarden en leven voornamelijk uit angst. Niet de angst zoals we in thrillers zien, maar de goed te camoufleren angst. Angst of je een goede ouder bent, of anderen je wel aardig vinden, wat er gebeurt als je je ware aard laat zien, of je volgend jaar nog steeds je hypotheek kunt betalen, of je geen enge ziektes onder de leden hebt, of je partner wel zo trouw is als beloofd op jullie huwelijksdag. Dit rijtje is oneindig uit te breiden en waarschijnlijk herkenbaar. Misschien zie je jezelf zelfs als naïef als je niet op je hoede bent voor deze angsten. Voor mij hebben deze angsten allemaal te maken met een gebrek aan vertrouwen in het leven en jezelf. Ze hebben te maken met overleven, maar het tegenstrijdige eraan is dat ze je ook precies daar houden: bij overleven. Terwijl je hier bent gekomen om te leven. Om te ervaren.

Jouw stroom
Ervaringen in het leven zijn soms prettig, soms niet zo. Maar altijd zijn het jouw ervaringen en is het interessant te kijken waarom jij ze ervaart. Voor mij is het leven een groot oorzaak-gevolg-spel, waarbij gevolgen dus zijn terug te brengen tot eerdere oorzaken. Gaan mensen continu over je grenzen heen en voel je je daar vervelend, misschien zelfs boos over? Dan is dat een uitnodiging je eigen grenzen beter te bewaken. Om meer aandacht te besteden aan het leven van jouw leven in plaats van het faciliteren van anderen. Tenslotte blijkt dat daarbij toch de deksel op je neus valt. Heb je een goed salaris, mooi huis, ogenschijnlijk succesvol, maar ervaar je een gapende leegte van binnen? Wellicht heb je je laten verleiden door de maatschappij om zaken na te streven die niet bij je passen. Dit kan oneerlijk klinken, zeker als je altijd hard hebt gewerkt en jezelf het nodige hebt ontzegd om te komen waar je nu bent. Realiseer je dan dat dat altijd is gericht op de buitenwereld, op hoe het zogenaamd ‘hoort’, niet zozeer op wie jij bent. Het goede nieuws is dat je vanaf vandaag kan beginnen wel die keuzes te maken die bij jou passen. Mijn ervaring is dat -geheel in lijn met het oorzaak-gevolg-spel waar ik in geloof- het leven daardoor veel aangenamer wordt. Je gaat dan als het ware met de stroom van jouw leven mee.

Uitdaging
Hier zit ook de grote uitdaging voor de volgende generaties in: hoe kunnen wij ervoor zorgen dat onze (klein)kinderen erop durven vertrouwen dat zij de scheppers van hun eigen leven zijn. Dat ze dat ook mogen zijn. Volgens mij is het antwoord te vinden in talentontwikkeling in de breedste zin en het consequent aandacht schenken aan het verstevigen van het zelfvertrouwen en de bewustzijnsontwikkeling van kinderen. Tenslotte weten we niet hoe de wereld eruit ziet als zij volwassen zijn, maar we kunnen wel uit de geschiedenis afleiden dat stevige persoonlijkheden met ontwikkelde talenten een grote kans maken om veel aangename ervaringen op te doen. Met een beetje geluk is die generatie dan massaal in staat voor zichzelf en anderen hemel op aarde te creëren.

Als je het prettig vindt met mij over jouw ervaringen te praten en te kijken hoe jij beter in staat bent met de stroom van jouw leven mee te gaan, neem dan vooral contact met me op!

happy kid play superhero , boy power concept