Blog

Top 3 onderwerpen bij coaching

Welke onderwerpen komen nou langs bij coaching? Zijn er grote verschillen of juist veel overeenkomsten tussen de mensen met wie ik werk? Mijn ervaring is allebei! Elk verhaal en thema is anders, maar toch zijn er drie opvallende terugkerende thema’s. Ik heb ze op een rijtje gezet:

‘Ken uzelf’
Met stip op 1 staat het hoofdonderwerp dat telkens terugkeert: ‘Ken uzelf’. Socrates gaf dit leefadvies 2500 jaar geleden al en het lijkt nog net zo actueel als toen. Jezelf echt leren kennen is een terugkerend onderwerp. De meeste mensen doen het grootste deel van hun tijd maar wat, doen dingen omdat het hoort of omdat ze denken dat het hoort, ze zijn ontevreden over de dingen die ze niet goed kunnen en nemen de dingen waarin ze uitblinken te veel voor lief (want dat is toch normaal?). Een onderdeel ontwikkeling van zelfbewustzijn  is dan ook een onmisbaar in elk traject. Wie ben ik? Wat zijn mijn sterke kanten? Wat kan ik beter aan een ander overlaten? Wat zijn mijn waarden en daaruit voorkomende normen? Het lijken open deuren, maar beantwoord deze vragen maar eens voor jezelf en je zult zien dat het best lastig is! En dan word je nog niet eens aan de tand gevoeld of de dingen die je noemt ook echt waar zijn of slechts je zelfgevormde plaatje.

Ik denk dus…
ik vergeet te voelen! Veel mensen denken veel te veel na. Op zich is er natuurlijk niks mis met nadenken en doordachte keuzes maken, maar wel als het gepaard gaat met niet luisteren naar je gevoel. Zeker mensen met een goed ontwikkelde bovenkamer hebben de neiging, mede gestimuleerd door jarenlang rondlopen in een denkschoolsysteem, alles te beredeneren. Ook als ze er zelf niet meer uitkomen en hulp zoeken, blijft er een sterke drang om over zaken na te willen denken en ze te willen begrijpen. Maar meestal is de tijd gekomen om te gaan voelen. Welke gevoelens spelen in welke situatie op en waar willen ze je op wijzen? En dan gaan we nog een stapje verder: hoe voelt je lijf? Vaak kan onze Nederlandse taal vol spreekwoorden en gezegden je hierbij helpen. Pijnlijke schouders? Als een ware Atlas draag je wellicht te veel op je schouders. Stijve kuiten? Goede kans dat je te veel op je tenen loopt.
Daarbij komen vaak algemene oefeningen langs die verband houden met voelen en je lijf. Veel mensen zijn gebaat bij gemakkelijk uitvoerbare oefeningen zoals goed stevig op beide voeten leren staan. Als het je lukt te visualiseren dat je als een boom flinke wortels in de grond hebt, merk je dat je meteen al steviger staat. En wat voel je dan? Een andere toegankelijke oefening is tien keer heel diep in- en uitademen, waarbij je je buik zo groot mogelijk maakt bij de inademing. Hoe voelt dat? En hoe voel je erna? Zelfs met dit soort gemakkelijke oefeningen kan je tot diepe inzichten komen, want heel fijn is ook de ervaring dat je echt niet altijd heel hard hoeft te ploeteren om verder te komen, soms valt het kwartje ineens als je je openstelt voor je gevoel.

Warm contact
Tenslotte merk ik dat veel mensen veel behoefte hebben aan diepgaand contact, vertrouwen krijgen en geven en je waardevol voelen. Eigenlijk een hele basale menselijke behoefte, maar een behoefte die door onze alledaagse drukte nogal eens in de verdrukking komt. Daarbij wordt er nogal wat geoordeeld in onze samenleving. Daardoor zeggen veel mensen vaak niet wat ze echt vinden of wat ze echt bezighoudt en verontrust. Je hierin kwetsbaar opstellen is voor velen doodeng, want straks word je nog gek gevonden of uitgelachen. Belangrijk is dan ook dat ik goed luister en mijn eventuele oordelen laat voor wat ze zijn. Want dan ontstaat er ruimte voor vertrouwen in mij en mag ik ook die lastige dichtbij komende vragen stellen waardoor iemand verder kan komen.

Ik probeer met het bovenstaande allesbehalve een volledig beeld te schetsen van wat er tijdens coaching zoal langskomt. Maar met een beetje geluk doe jij er al lezende al je voordeel mee. Mocht je daarbij nog meer over mij als coach willen weten of interesse hebben door mij gecoacht te worden, neem dan vooral contact met me op!

cup-1615074_1920