Blog

Worden wie je bent, maar hoe dan?

Je leven leiden zoals bij jou past is makkelijker gezegd dan gedaan. Want uitzoeken wat bij jezelf past is niet gemakkelijk nadat je omgeving je sinds je vroegste jeugd steeds heeft verteld wat je zou moeten doen. Je, meestal met de beste bedoelingen, heeft geleerd hoe het hoort. Maar wat op de ene plek in de wereld is hoe het hoort, is op de andere plek helemaal niet de norm. Dus dat wat zogenaamd hoort, is niet zo heilig als het lijkt.

Iedereen zijn eigen gekkigheid
Toen ik zelf omgeven werd door andere culturen was het zo interessant en verfrissend om te merken dat iedere cultuur zijn eigen ideeën en ook gekkigheid heeft. En we dus allemaal een beetje gek zijn in onze gewoonten en regeltjes. Die wetenschap werkt heel verlossend, in ieder geval voor mij. Want het betekent dat je vrijwel alles wat je ooit geleerd hebt ook weer los kunt laten. Als je dat tenminste wilt, bijvoorbeeld omdat het helemaal niet bij je past.

Volg je gevoel
Maar wat past dan wel? Hierover kun je eindeloos nadenken, maar mijn ervaring is dat het antwoord veelal in je gevoel zit. Je onderbuik weet over het algemeen fijntjes aan te geven of iets goed voor je is. Een knoop in je maag geeft eveneens richting. Het gaat in ieder geval niet zozeer om wat je wilt. Dat klinkt in eerste instantie raar, want je zou denken dat wat je wilt bij je past. Maar wat je wilt wordt zo vaak bepaald door wat je hebt geleerd op school, van je ouders en anderen om je heen over wat zogenaamd goed is. Maar dat zijn dus de ideeën van anderen of van de maatschappij waarin je leeft. Het laatste, de maatschappelijke context dus, is weer erg afhankelijk van de plaats en tijd waarin je leeft. Al met al betekent dat dus dat niemand de wijsheid in pacht heeft wat bij jou past. Behalve jijzelf, want jij kan jezelf om raad vragen. Belangrijk is dan dat je de rust vindt om dat te ontdekken. Mediteren is een hele goede manier. Daarvoor hoef je niet in lotushouding in complete stilte te zitten, een actieve meditatie werkt net zo goed. Een lange wandeling door bos of over het strand, waarbij je met elke stap je drukke dagelijkse gedachtes meer loslaat. Maar ook het doen van simpele huishoudelijke klussen kan je de gelegenheid bieden je gedachten los te laten en al mijmerend tot inzicht te komen over jezelf. Over wie je diep van binnen bent. En wat bij je past.

Jouw keuze
Hoe meer inzicht je krijgt in jezelf en wat bij jou past, hoe dichter je bij de verwezenlijking komt van je eigen geluk. Uiteindelijk ben jij de enige persoon die voor jou kan kiezen en dat is dan ook alleen jouw verantwoordelijkheid. Deze eigen verantwoordelijkheid wordt nogal eens verward met een eigen schuld kwestie, als keerzijde van een individualistische samenleving. Waarbij jezelf verantwoordelijk wordt gehouden voor jouw leven en het dus jouw schuld is wanneer je pijn hebt of faalt of ongelukkig bent. Maar dat is een hele andere dynamiek. De eigen verantwoordelijkheid betekent namelijk dat je niet langer een willoos slachtoffer van je omstandigheden bent, maar dat je de macht over je leven terugneemt. En als er alsnog pijn of verdriet langskomt, zijn dat signalen om te onderzoeken. Misschien doe je nog niet echt wat echt bij je past. Of zou je het kunnen zien als groeipijn. Je oude ik zit wellicht helemaal niet op die verandering te wachten, houdt van de veiligheid van het vertrouwde. Je moet dit proces natuurlijk ook de nodige tijd geven, het is niet realistisch het totaalinzicht in korte tijd te verkrijgen. Je zou er overigens ook van duizelen, want waarschijnlijk ga je allerlei gewoonten doorbreken en heilige huisjes afbreken en dat kan een pittig proces zijn. Maar naarmate je ermee vordert ook een interessant en mooi proces, een bevrijdend proces waar veel angsten en stress verdwijnen en plaatsmaken voor ruimte en rust. Klinkt goed toch?

Mocht je mijn aanwezigheid bij een dergelijk proces op prijs stellen nodig ik je van harte uit contact met me op te nemen.

beautiful-blur-bokeh-1661688 bewerkt